czwartek, 4 października 2012

W roli głównej: DYNIA!!!



Składniki:
1/3 z tej dyni, którą kupiłam (bez skorupy i pestek)
2 jaja
2 łyżki masła
około 1/2 szklanki mąki
szczypta soli
olej do smażenia


Dynię zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Żółtko oddzielić od białka, utrzeć z masłem. Białko ubić na sztywną pianę. Dynię wymieszać z utartym żółtkiem, przesianą mąką doprawić solą do smaku. Delikatnie połączyć z pianą z białka.
Racuszki formować łyżką i smażyć z obu stron na patelni z rozgrzanym olejem.












Podawać np. z sosem pomidorowym na słono albo z cukrem pudrem na słodko:)





                                                              

                                            SMACZNEGO!!! 

2 komentarze:

  1. nawet jak jest sie najedzonym nie sposob sie oprzec tak apetyczne"""

    OdpowiedzUsuń